Önümüzde geçen yılda yaşadığım ygs/lys dönemine ait yaptıklarım, yapmadıklarım, yapılması gerekenler üzerine kısa bir yazı yazmak ve bu yolda neleri yaparsak başarılı olup, neleri yaparsak başarısız olacaklarımızı kısaca özetlemek istiyorum. Bu konuda yüzlerce eğitimci binlerce yazı yazmış bulunmakta ben ise daha çok bugün böyle çalışın şu gün şöyle yapın demekten çok başıma neler geldi neler yapmadım, neler yaptım, neler yapmalıydım gibi konulara değineceğim.
İlk olarak adettendir her yerde görebileceğiniz ve gerçekten yapılması gerekenler ile başlayalım;
- Program oluşturmalı ve bu programa uymalıyız.
- Sosyal hayatımızı 1 seneliğine de olsa kısıtlamalıyız.
- Sosyal medya ve internet kullanımımıza bir sınır getirmeliyiz.
- Sadece sevdiğimiz ve yapabildiğimiz derslere çalışmak yerine yapamadığımız konulara yönelmeliyiz.
- Dikkatimizi dağıtacak metaryelleri ders çalışma alanımızda bulundurmamalıyız.
- Son gün, ilk gün, haftanın ilk günü gibi bahaneler ile dersten kaçmamalıyız.
- Yapamayacağımız planlar oluşturmamalı ama yapamam diye günün %10 unu derse ayırıp gerisini boşa kullanmamalıyız.
- Hedefimizi belirlemeli ve bu yönde çalışmalıyız.
- Televizyon, bilgisayar, internet, telefon gibi bizi dersten koparacak ve dikkatimizi dağıtacak cihazlardan uzak durmalı hatta mümkün ise sosyal medya hesaplarımızı bu dönem boyunca kapatmalıyız.
- Kız arkadaş/ erkek arkadaş ilişkilerini bu sene düşünmemeliyiz. Tabii ki bir arkadaşınız varsa gidip “laan ben ders çalışacağım. Buraya kadarmış” değip ayrılın demiyorum. Bu aklınızın ona daha çok takılmasına sebep olur ama gidip -özellikle de erkeklere söylüyorum- karşı cins peşinde koşmayın. Olan arkadaşınıza ayırdığınız amanı azaltın. Özellikle de ikinizde sınava çalışacaksanız bu daha iyi çünkü ikinizde birbirinizi anlayacaksınızdır ve az görüşmenizde sorun olmayacaktır.
Dikkatim Dağıldığında Ne Yapmalıyım?
- Dikkatimizi dağıtan sebepleri ortadan kaldırmalıyız.
- Beynimizi saçma sapan sorular ile meşgul etmemeliyiz.
- Düzenli kitap okuyun. Bu dikkatinizi toplamanızı sağlayacaktır. Tabii bunu son yıl yapmanız zor olacağı için bu alışkanlığı baştan edinmiş olmanız size bu dönemde büyük avantaj sağlayacaktır. (Tabii burada kitap okumak bom boş okuyup geçmek değil anlayarak, notlar alarak okumanız önemli olan)
- Dikkatinizi toparlamak istediğinize ve o dersi çalışmak istediğinize kendinizi inandırın. Eğer kendiniz inanmazsanız ne olursa olsun dikkatinizi toparlayamazsınız.
- Hafıza egzersizlerini yapabilirsiniz.
- Her ortama uyum sağlayın. Unutmayın ki evinizdeki ortam sınavda olmayabilir. Sınava gireceğiniz okul çok merkezi bir yerde olabilir ve o araba sesleri çok rahatsız edebilir veya tam tersi sesli bir ortamda çalışmaya alışkınsanız sessiz ortamda afallamamak için her ortama alışın
Ders Çalışma Düzeni Nasıl Olmalı?
Hangi Dönemlerde Dikkatim Dağıldı?
Verimli Ders Nasıl Çalışılır?
- Derli toplu bir alanda çalışın.
- Hep aynı dersleri çalışmayın. Sevdiğiniz dersi çalışıp diğerlerini boş vermeyin.
- Konuları tam bilmeden test çözmeye geçmeyin. Bu moralinizi bozar.
- Planınızı yapmalı ve uymalısınız.
- Zamanınızı en iyi şekilde planlayın. Sosyal aktiviteleri 2. plana çekin.
Aslında verimli çalışma kişiden kişiye değişmektedir. Bu nedenle net tabirlerle şunları yapın bunları yapmayın demek zor. Başta da belirtiğim gibi herkesin anlama biçimi farklı bu nedenle temel şeyler dışında nasıl çalışacağınızı siz belirleyin. Fakat burada dikkat etmeniz gereken iki nokta var
- Birincisi asla planlarınızda dersi ikinci plana atmayın veya çok abartıp uyamayacağınız programlar hazırlamayın.
- İkincisi ise kendi planınıza uyun. Dur bir günden birşey olmaz dediğiniz gün o planın tamamı yalan olur ve 1 -2 1-2 derken bir bakarsınız plan öylece duruyor ama sınav gelmiş de sizi bekliyor olur.