2018’de en çok kullanılan şifreleri görünce böyle bir yazı hazırlamaya karar verdim. Daha önce de buna benzer yazılarım olsa da bunda daha derli toplu ve konuyu bütünüyle ele alan bir yazı hazırlamak istedim.
Neden Güçlü Bir Şifre Oluşturmalıyız?
- Artık bankacılıktan tutun da devlet işlemlerine kadar bir çok işlemimizi şifreler ile yapıyoruz. Gerek kimlik bilgilerimizi gerekse de bankadaki paramızı başkasına kaptırmak istemeyiz.
- Sosyal medya artık ikinci evimiz oldu. Evimiz nasıl özel ortamımız ise sosyal medya da böyle oldu. Hatta bizim hakkımızda evimizden daha çok bilgiye ortam sağlıyor. Bu kadar bilgimizi insanlara kaptırmak istemeyiz.
- Yine sosyal medya patronumudan, arkadaşlarımıza, öğretmenlerimizden akrabalarımıza kadar herkesle konuştuğumuz, iletişim kurduğumuz bir ortam. Böyle bir ortamı başkasına emanet etmek istemeyiz. Kimse ile özel bir şey konuşmamış olsak bile bizim adımızdan onlara yazılabilecek kötü bir şey hiç de iyi olamayacaktır.
- Bilgisayarımızda, telefonlarımızda onlarca bilgimiz, bankacılık uygulamalarımız kısaca hayatlarımızın büyük bir kısmı var bunca bilgiyi de birisine vermek istemeyiz.
Nasıl Bir Şifre KULANMAMALIYIZ?
Şifre Belirlerken Neler Yapılmalı?
- Öncelikle olabildiğince her platformda farklı şifre kullanmalıyız. Artık onlarca servis hayatımızda nasıl bu kadar şifreyi aklımda tutayım diye bilirsiniz. Haklısınız da fakat birisinde şifreniz çalınırsa tüm ortamlarda şifreniz gitmiş olacak.
- Şifrelerimiz de en az bir büyük bir küçük harf, bir sayı ve noktalama işareti kullanmalıyız. Özellikle noktalama işaretleri (soru işareti, ünlem, yıldız, parantez vb) şifre güvenliğimizi çok artıran unsurlar.
- Olabildiğince uzun ama anlamsız harf ve sayılar kullanmalıyız. Yani uzun olsun diye gidip adınızı soyadınızı yazarsanız hiç bir işe yaramamış olur. Bunun yerine “1Yt785atd.,” gibi bir şifre kullanmanız çok daha güvenli olacaktır.
Şifre Dışında Neler Yapılabilir?
Artık sosyal medya uygulamlarımından diğer servislere çoğunda “2 adımlı doğrulama” var. İki adımlı doğrulama sadece şifre girerek değil de şifrenin yanında telefona sms, belki sizi telefonla arama, mobil bir uygulama üzerinden bir şifre daha girme gibi 2. bir adım daha ekliyor. Bu da tabii ki şifrenizin güvenliğini daha doğrusu hesabınızın güvenliğini çok daha fazla artırmış oluyor. Yine aynı şekilde bankacılık işlemlerinde de 3D Secure olan internet sitelerini tercih etmeniz güvenliğiniz için ayrı bir güvenlik önlemi olacaktır. (3D Secure olan sitelerde kart bilgilerini girmek yetmiyor bir de telefonunuza bankanın attığı şifreyi girmeniz gerekiyor.)
Bir tane sağlam bir şifre belirleyip onu kullanmakta fayda var. Benim tavsiye * bu işareti de kullanın şifrelerinizde
Yorumunuz için teşekkür ederim. Fakat her yerde aynı şifreyi kullanmak çok da doğru değil.
Benim bütün şiflerimin başlangıcı aynı. Belli bir kalıbım var ve üye olduğum yere göre de devamını değiştiriyorum. Büyük harf, küçük harf ve rakamlar var. Özel işaret çok kullanmıyorum açıkçası.
Bende aynı yöntemi kullanıyorum abi. Tamamını değiştirince de insan hatırlayamıyor 🙂
Herkesin dikkat etmesi gereken faydalı bir konuya değinmişsin Ali kardeşim. Şifrenin güvenilir olması gerçekten çok önemli ben farklı farklı şifre kullanıyorum.
Alışveris yaparkende sitenin SSL'li olmasına dikkat ederim ve dediğim gibi mutlaka 3D güvenlik olayına dikkat ederim ve bilmediğim bir siteden alışveriş yapmam.
Bilgilendirici yazı için teşekkür ederim Ali. Eline sağlık
Beğenmene çok sevindim abi 🙂 değerli yorumun için teşekkür ederim.
Güzel bir konu olmuş, Sanırım bütün şifrelerime bir el atmanın zamanı geldi 🙂 Paylaşım için teşekkürler.
Yorumunuz için ben teşekkür ederim 🙂
Tabi doğru ben onu şifresi 123 olanlar için söyledim yoksa kendi belirleyeceğimiz bir algoritma ile değişik şifreler kullanmamız diğer hesaplarımız içinde önlemdir öyle değil mi
Evet çok haklısınız. yorumunuz için teşekkür ederim.
Şifre konusu çok önemli, bilgilendirici bir yazı olmuş, elinize sağlık…
Hoşunuza gitmesine sevindim. Teşekkür ederim.
Aydınlattığın için saol
İşinize yaradı ise ne mutlu bana yorumunuz için teşekkür ederim.
Faydalı ve yol gösterici bir yazı olmuş teşekkürler.
Beğenmenize sevindim. Yorumunuz için ben teşekkür ederim.