Giriş
Mx Linux şimdiye kadar ki denediğim işletim sistemleri arasında en komplike, en özelleştirilebilir ve en çok tamamlanmış hissi veren işletim sistemi oldu. Mx Linux Debian tabanı üstüne kurulmuş bir işletim sistemi ve size her türlü özelleştirme seçeneğini sunuyor. Bunun yanında Grub Customizer’den Conky’e kadar bir çok uygulama da kurulu olarak geliyor. Evet yanlış duymadınız mağazasından indirme seçeneği sunuyor değil kurulu olarak geliyor. Böylelikle özelleştirme seçenekleri uç noktaya ulaşmış oluyor ve Grub menüsünü bile istediğiniz gibi özelleştirme seçeneğini sunuyor.
Özelleştirme:
Özelleştirme konusunda bu kadar çok seçenek sunan başka bir işletim sistemi bulmanız çok zor. Aklınıza gelebilecek tüm ikon paketleri, sitiller hatta yazı tipleri kurulu olarak geliyor. Tek yapmanız gereken ayarlara girip istediğinizi seçmek. Aynı zamanda Conky ile masaüstünüzü de istediğiniz gibi özelleştirip işlemci kullanımından hdd kullanımına hatta hava durumuna kadar masaüstünüze Widget’ler şeklinde ekleyebiliyorsunuz. Sürpriz olan ise Conky’e ait bir çok tema da kurulu olarak geliyor. Onlar arasında da bir kaç tık ile geçiş yapabiliyorsunuz.
Yüklü Gelen Uygulamalar:
Genel Kullanım ve Alışma:
Sürücü Desteği:
Sonuç:
Sonuç olarak Mx Linux gerek yeni başlayanlar için gerekse de uzun zamandır Linux dağıtımları kullananlar için çok iyi bir seçenek. Sunduğu seçenekler, kurulu gelen programlar konusunda size çok fazla seçenek sunuyor. Bunların yanında profesyonel görüntüsü sayesinde kullanırken de kendinizi özel hissediyorsunuz. Zaten özel hissetmediğiniz bir kısım olursa da istediğiniz gibi değiştirebiliyorsunuz. Sürücü vb konusunda da sorun yaşatmaması ile tam bir sistem sizi bekliyor. Tek yapmanız gereken indirip kurmanız geriye kalan her şeyi Mx Linux sizin yerinize düşünmüş.
NOT: Sistemin çok hafif bir sistem olmadığını, biraz fazla kaynak tükettiğini bir not olarak ekleyeyim. Eğer ortalamanın altında bir bilgisayarınız veya eski bir bilgisayarınız varsa sorun yaratabilir.
mx live olarak denedim güzeldi.
Benim de sevdiğim dağıtımlardan birisi 🙂
Türkçe klavyesi sıkıntılı geldi. i basmıyordu. setxkbmap tr komutu ile çözüyorsun ama ne gerek var.
Distronun yunan yapımı olması açık kaynak kodlu bir yapım olmasına rağmen bana güven vermedi. Çoğu kişi indirme sayfalarında hashlerin md5lerin vs uyuşmadığını dile getirmiş.
Windows’a dönmeyi hiç istemyorum bu edward snowden çağında fakat yapacak bir şey yok sanırım. inceleme için teşekkürler.
Katkılarınız ve yorumunuz için teşekkürler 🙂
Şahsen 10 senelik bilgisayarım olmasına rağmen ana en hafif distrolardan gibi geldi, benim aksim yönde not düşmenizi garip buldum. Acaba ne konuda pc yi zorladığını düşünüyorsunuz?
Diğer tüm dağıtımlara uyguladığım gibi bunda da boşta, oyun sırasında ve internette gezinirken ne kadar ram / işlemci kullandığını not ediyorum. Bunda kullanım yazımda da belirtiğim gibi biraz daha fazla idi.