LiteSpeed Cache Nedir?
Lite Speed Cache özellikle internet sitesi açmaya karar verip, hosting arayışına çıkınca karşımıza çıkan terimlerden birisi. LiteSpeed Cache’nin ne olduğunu ve ne işe yaradığını kısaca özetleyecek olursak; özellikle WordPress kullanım oranı çok yüksek olmasına karşın sunucularda fazla güç tüketen bir yazılımdır. Bu durumda sunucuda barınan sitelerin yavaş açılmasına, sitelerin yavaş açılmasına sebep olmakta. Sitelerimizin yavaş açılması da büyük problem oluşturmakta (Bu konuda ki İnternet Sitem Çok Yavaş Açılıyor ve Sitemizin Yüklenme Hızı Nasıl Artılır? adlı yazılarıma da bakabilirsiniz.) Burada da karşımıza çözüm yolu olarak LiteSpeed çıkıyor ve sunucularda bir önbellekleme yaparak sitelerimizin hızlı açılmasını sağlıyor. Bu bağlamda eğer paylaşımlı hosting dediğimiz sadece site açmak için hosting alıyorsak mutlaka aldığımız firmaya LiteSpeed olup olmadığını sormalı, kendi vps sunucumuzu aldıysak da bu ücretsiz hizmeti sunucumuza kurmalıyız.
LiteSpeed Cache’nin Avantajı Nedir?
LiteSpeed yukarıda da bahsettiğim gibi sunucularda akıllı bir önbellekleme yaparak sitelerimizin hızlı açılmasını sağlar. Böylelikle gerek seo açısından gerekse de okuyuculara iyi bir hizmet sunma açısında bize fayda sağlamış olur. Bir kez daha belirtecek olursam yine burada mutlaka hosting almadan önce firmanıza LiteSpeed’in olup olmadığını sorun. Yoksa da olabildiğince var olan firmalardan hostinginizi alın.
LiteSpeed Ücretli Midir?
Hayır LiteSpeed tamamen ücretsiz sağlanan bir yazılımdır. Sadece sunucuya kurulu olması şartı vardır. Bu nedenle kendi sunucumuzu kiraladı isek kurmalı, hosting aldıysak da firmanın gerekli kurulumları yapmış olduğundan emin olmalıyız. Zaten gerisinde WordPress Kurduğunuzda sitenize otamatik olarak bir eklenti eklenecektir. Başka da yapmanız gerekecek bir işlem kalmayacaktır ve başta da belirtiğim gibi tamamen ücretsizdir. (Tabii ki LiteSpeed Cache eklentisinin kendi içerisindeki ayarları yapmanız gerekebilir.)
LiteSpeed Cache’in diğer önbellekleme eklentilerinden farkı, sunucu seviyesinde önbellekleme yaparak siteye yük bindirmemesi.
Bu blogda epey işe yaramışa benziyor. 🙂
Fakat yine de bazı temalarla uyumsuz olduğu için sorun yaşanabildiği oluyor.
Bu arada cache denildiği zaman tüm WordPress’cilerin hemfikir olduğu eklenti WP Fastest Cache.
Katkınız ve yorumunuz için teşekkür ederim 🙂 Sitemin hızını beğenmeniz de ayrıca sevindiriyor beni.
Rica ederim.
”Hosting sağlayıcısı olarak o meşhur -nispeten pahalı fakat kaliteli- sağlayıcıyı mı kullanıyor acaba ?” dedikten sonra yeni bir firma olan OdeaWeb’i kullandığını görünce şaşırmıştım doğrusu.
OdeaWeb’in bu blogu Linux Hosting paketlerinin kalitesini gösterebilmek adına referans olarak sergilemesi iyi bir fikir olabilir. 🙂
Selamlar tekrardan.
Firma ismi de vereyim ben Veridyen ve Güzel Hosting’i de uzun süre kullandım. Onlardan da çok memnundum ama pahalı geldiler. Bende baktım OdeaWeb’den baya memnun olan var bir deneyeyim dedim şimdilik en ufak bir problem yaşamadım.
Litespeed cache wordpress eklentisi kurulum ve ayarları konusunda da bir yazı beklerim hocam.
Öneriniz için teşekkür ederim 🙂 Hemen listeme ekliyorum.
eklenti kurulum rehberi hakkında bende yazı bekliyorum teşekkürler 🙂
İlginiz için teşekkür ederim. Şu ara biraz yoğunum en kısa zamanda bu konuda da bir yazı hazırlayacağım 🙂
Litespeed cache wordpress eklentisi kurulum ve ayarları konusunda da bir yazı paylaşabilirseniz sevinirim. Birçok kişinin en çok sorun yaşadığı alanlardan birisi. Yazı için teşekkür ederim.
Daha öncede istek oldu o konuda da bir yazı yazacağım. Bu ara yoğunluktan dolayı çok zaman ayıramıyorum. Yorumunuz için teşekkür ederim.