Uzun zamandır aktif olarak Linux kullanan ve sürekli incelemek için farklı dağıtımları tecrübe eden biri olarak son kullanıcı odaklı olarak neler yaşadım, ne gibi sorunlar ile karşılaştım bunları sizinle paylaşmak istiyorum. Bunları paylaşmadan önce belirtmem gerek ki Linux konusunda bir uzman olduğumu ya da çok iyi bildiğimi iddia edemem. Fakat özellikle Windows’dan Linux’e geçmek isteyenler veya farklı bir işletim sistemi arayanlar için neler ile karşılaşacağını anlatan bir yazı olacak.
İlk Karşılaşma:
Çoğu kişini yaptığı gibi Linux’e ilk girişim Linux Mint ile oldu. Linux Mint’den sonra Ubuntu’yu daha sonra da sırası ile Elementary Os ve Deepin OS’u aktif olarak kullandım. Şu anda da Elementary Os kullanmaya devam ediyorum. Bunun dışında da blogumda da incelemelerini bulabileceğiniz 15-20 tane dağıtımı incelemek için 1’er 2’şer hafta ara ile kullandım. İlk Linux’u kurduğum gün bi afallamadım değil. İlk olarak tabii ki yabancı bir platform olduğu için bi alışma süreci gerçekleşti. Fakat bu alışma sürecinin iki günü geçmediğini ve Windows kadar akıcı kullanmaya başladığımı söyleyebilirim.
- Linux Mint ve Ubuntu’dan sonra Elementary Os ile tanıştım ve inanılmaz hoşuma gitti şu anda da hala aktif olarak kullanmaktayım. Bunun dışında da en beğendiğim diğer işletim sistemi Deepin Os oldu. Gerek arayüzü, gerek alışmasının inanılmaz kolay olması, gerekse de Linuxde olmayan bir kaç programı kendine uyarlaması ile özellikle ilk defa Linux ile karşılaşacaklar için biçilmiş bir kaftan olduğunu söylemem mümkün.
Karşılaştığım Olumsuzluklar:
- Adobe programlarının çalışmaması.
- Microsoft Office programlarının çalışmaması.
- Çok oyun oynamasam da bir kaç oyunumun Linux tarafından desteklenmemesi.
Olumlu Yanlar:
- Windows’da tek tek kurmam gereken driverlerin (ki buna klavye ışığım vb de dahil) otomatik olarak kurlu geldi.
- Çoğu dağıtımda bulunan mağaza sayesinde hiç bir işle uğraşmadan tek tıkla istediğim uygulamaları kurabildim.
- Hp marka yazıcımın Windows’da 40 takla ile kurarken Linux’de sadece fişini takmamın yeterli gelmesi, bu sayede direk kullanmaya başlayabilmem.
- Tabii ki unutmadan eklemek gerek ücretsiz olması. Hiç bir lisans parası olmaması.
- Özelleştirmeye açık olması, istediğim özelleştirmeleri kolaylıkla yapabilmem.
- Çoğu dağıtımın büyük bir destek formunun olması ve internet üzerinde belki binlerce sayfalık dökümana ulaşabilmeniz. Bu sayede en ufak sorununuzda da yapmak istediğiniz en ufak özelleştirmede de istediğiniz bilgiye kolayca ulaşa bilemeniz.
- Windows’da ki gibi zırt bırt yavaşlamaması bu nedenle sürekli formata ihtiyaç duymaması.
- Arka planda sürekli çalışan uygulama olmaması nedeni ile çok seri çalışması.
- Düşük donanımlarda bile akıcı çalışabilecek bir dağıtım bulunması.
şahsen adobe programlarını çok kullanıyorum office programlarında linuxun kendi uygulamaları var dıye bılıyorum aslında bende geçiş yapmak istiyorum da 2. bir bilgisayar olsa hemen ona kurulumu yapardım aynı sizin gibi herkes windowstan daha iyi olduğunu sözlüyor ?
Linux dağıtımlarnı kurmadan da deneyebilirsiniz. Hoşunuza giderse de kurarsınız 🙂 Yorumunuz için teşekkürler.
Bu harika linux yazınızı gördükten sonra çok güzel tespitlerde blunduğunuz kanaatine vardım.olumlu ve olumsuzluklarınıda yazmanız çok iyi olmuş.Daha stabil,hızlı donanım desteği çok iyi olan ubuntu,linux mint,Deepin Os,Fedora,Opensuse,Mageia,knoppix,soluOs favorilerim hala.Elemantry os iyi tabi.Böyle yazılarınızın devamını bekler favori sayfam olduğunuzu bilmenizi isterim.Tutku,heyecan,merak gibi duyguları hissettirdiğinizi bilmenizi ister merakla devam yazılarını beklerim.
Çok teşekkür ederim 🙂 Elimden geldiğince devam edeceğim.